Laatste update: 9/4/2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Koploper

Om automatisch te kunnen rijden, las ik me in in Koploper, een fantastisch mooi, gratis programma waarmee je al virtuele banen kunt maken. Boven aan de pagina staat een stukje van de eerste versie van mijn baan zoals het ongeveer werkt.

Hieronder de statische, laatste versie; je kunt de file hier (versie 10 september 2011) downloaden (voor als je Koploper op je computer hebt). De hoofdbaan is inmiddels getest en draait prima met zes treinen (waarvan er maximaal drie tegelijk rijden).

De museumtrein, met omloop en automatisch afkoppelen, is ook ingevoegd maar nog niet getest. Voor wie de details van zo'n omloop met telexkoppeling wil bestuderen: hier staat de file met een korte toelichting. Met dank aan de bezoekers van het koploperforum!

Maar daarmee ben je er nog niet: er moet nog een interface tussen. Dat kan een duur kastje zijn, of het gratis programma DDW, oftewel Direct Drive for Windows. Dit vertaalt de signalen van Koploper naar de baan, via de booster. Zo komen we bij het hoofdstuk elektronica.

Toelichting omloop
Aandachtspunten zijn onder meer:
- onderhoud locomotieven: lengte opgeven (bv 18 cm)
- onderhoud locomotieven > functies > 1 > telex + uitgebreid
- onderhoud locomotieven > functies uitgebreid > onder 'telex: 'gestopt bij verplichte stop' 2s aan
- onderhouden vaste treinroute: bekijk bij elk blok (er op gaan staan + wijzig) wat is ingevuld!
- overzicht locomotieven > rijgedrag > treinlengte invoeren
- seinen nooit hetzelfde nummer geven als wissels!