Laatste update: 9/4/2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Electronica

Er komt heel wat bij kijken als je digitaal wilt rijden. Dan bieden de diverse fora uitkomst. Je krijgt er advies over hetgeen je nodig hebt en waar je het kunt kopen. Gelukkig heb ik redelijk verstand van computers en snel een tweedehandsje op de kop getikt. Ook een nieuwe zware trafo aangeschaft, plus decoders van Littfinski (te koop bij De Spoorkraam van Jaap Kramer) om wissels en seinen aan te sturen en voor de bezetmelidingen in de blokken. De boosters zijn overigens ook van dat merk; de trafo is een 150VA van Conrad. Om de boosters en terugmelders op de computer aan te sluiten kreeg ik hulp van een buurman die ook in Märklin is (en álle elektronica zelf bouwt, op zich al een veeljarenproject...).

Nu eerst een proefbaan afbouwen, en dan kijken of alles werkt.

//

Dat was in 2009 als ik het wel heb... Inmiddels is het september 2011. Het werkte dus niet! Mijn boosters klapten keer op keer en we konden er niet achter komen wat er nou precies misging. Een nieuwe, door de vriend te bouwen Editsbooster kwam maar niet af. Uiteindelijk ben ik op het aanbod van "Teunistreinen" ingegaan (die mijn kapotte boosters inmiddels had opgekocht) die een demonstratie met een Raptor en een Editsbooster bij mij thuis wilde doen. En toen bleek dat het niet aan de baan zelf lag: alles reed en nergens ontstond meer kortsluiting. Daarop heb ik DDW van de computer gegooid en een investering gedaan in een 'hand-Raptor en een Editsbooster, aangestuurd door mijn eigen, gerepareerde en teruggekochte LDT-booster. Koploper kon dit prima aansturen. En toen kon ik eindelijk weer verder.

Winter 2012/2013
Goed, het rijdt allemaal volgens planning, alleen treedt er nog regelmatig 'kortsluiting' op in de zin van dat er een noodstop is. Die opheffen is voldoende om de zaak gewoon door ter laten rijden, maar er moet nog wel even naar gekeken worden door de jongens van Raptor. Waarschijnlijk trekken bepaalde locs iets teveel spanning of zoiets (ik ben maar een leek).

Het aansluiten van seinen op een LDT-lichtseindecoder is ook nog niet zo simpel: nergens staat echt duidelijk uitgelegd hoe je vier hoofdseinen aansluit die onafhankelijk van elkaar werken. Uiteindelijk is het gelukt. Mooi!